Sari la conținut

Coș

Coșul tău este gol

Articol: Ghidul Diamantelor

Ghidul Diamantelor

Ghidul Diamantelor

Ghidul complet pentru inelul de logodna perfect

Contrar asteptarilor si vorbelor, nu toate diamantele sunt identice! Desigur, cu totii stim ca sunt diferite marimi si forme, dar ce face un diamant sa fie mai valoros ca altul? Speram ca in urmatoarele randuri sa lamurim situatia, folosind tabelul de mai jos, regula celor 4 C-uri si Gradarea Diamantelor GIA. Regula celor 4 C-uri a fost creata la mijlocul secolului 20 de catre GIA, (Gemological Institute of America)  ca regula universala pentru calitatea diamantelor. Fiecare diamant este unic, la fel ca persoana ce il poarta. Fiecare dintre cele 4 C-uri se axeaza pe o trasatura a diamantului, iar impreuna determina valoarea acestuia.

Culoarea

Primul C este culoarea. Atunci cand tabelul indica o culoare, de fapt se refera la o lipsa a culorii. Cu cat un diamant este mai lipsit de culoare, cu atat diamantul este mai valoros. Gradarea diamantelor se face de la D la Z. D fiind complet transparent, iar tranzitand incet catre litera Z, culoarea este tot mai prezenta. Pentru ochiul neantrenat, diferentele pot fi minore sau greu de observat, dar aceste diferente pot face o mare diferenta de pret. 

Claritatea

Urmatorul C se refera la claritate. Claritatea se refera la absenta impuritatilor incastrate in diamant. (inclusiv interne si cele externe). Diamantele naturale sunt formate atunci cand moleculele de carbon sunt supuse unei presiuni si temperaturi extrem de mari, presiuni ce pot crea uneori imperfectiuni. Gradarea imperfectiunilor este urmatoarea si poate influenta pretul unui diamant considerabil.

  • Impecabil (FL)- Aceasta abreviere indica faptul ca nu exista nicio imperfectiune vizibila sub microscop. ( imagine marita de cel putin 10 ori ). 
  • VVS1 and VVS2 (Cu foarte foarte putine imperfectiuni)
  • VS1 and VS2 (Cu foarte putine imperfectiuni)
  • SI1 and SI2 (Cu putine imperfectiuni)
  • I1, I2 and I3 (Cu imperfectiuni)

Sectiune

C-ul cu numarul trei se refera la taietura ( din englezescul "cut" ).  Din nou, la prima vedere taietura te duce cu candul la model, dar defapt taietura se refera la cat de bine fetele diamantului interactioneaza si capteaza lumina. Gradarea taieturii este cea mai dificila si este critica in determinarea pretului. Diametrul, tableta, coroana, centura, pavilionul, coletul si adancimea (le vom explica pe rand,intr-un articol viitor) ocupa in rol extrem de important. Acesti factori influenteaza: 

  • Stralucire - cantitatea de lumina reflectata de diamant
  • Difractie - capacitatea diamantului de a dispersa lumina in toate culorile curcubeului
  • Scanteiere - cantitatea de sclipiri pe care diamantul o produce si textura acestora 

Gradarea taieturii nu mai pare asa simpla nu? Cel mai bun calificativ primit poarte fi Excellent, coborand catre Very Good, Good, Fair and Poor. 

Carataj

Ultimul dar nu cel din urma, Caratajul (Greutatea). Aici lucrurile sunt mai simple, caratajul constand in fix greutatea diamantului. Avand in vedere faptul ca toate pietrele sunt taiate la diferite marimi si forme, greutatea este singura valoare pentru a determina marimea. 

Sfatul nostru cand cumparati un diamant este sa aveti grija la acest factor. Intre un diamant de 0.95ct si 1.00ct poate fi o diferenta mare de pret desi pentru ochiul liber diferentele pot fi insesizabile.

Comercianti de Diamante si ultimul C: Costul

Cele 4 C-uri vor determina pretului unu diamant. La Comercianti de Diamante, consideram ca mai exista un al cincilea C si anume costul. La Comercianti de Diamante, diamantele noastre sunt certificate de mai multe companii alaturi de cea mai renumite institutie de gradare a diamantelor si anume GIA. Pe langa acest lucru, noi putem sa iti oferim exact piatra pe care tu ti-o doresti. De aceea cei mai multi clienti apeleaza la serviciile noastre bespoke si isi creeaza propria bijuterie. Sper sa ne intalnim in showroom-ul nostru pentru a-ti putea dovedi toate aceste lucruri. 

Mai multe articole

Intretinerea bijuteriilor

Intretinerea bijuteriilor

Curatarea profesionala a bijuteriilor este recomandat sa fie facuta anual, in functie de cat de des sunt purtate. Consultantii magazinului Comercianti de Diamante au experienta in toate aspectele p...

Află mai multe